Hemma bra, lande bäst

Tog en spontan tripp till stugan idag. Så skönt att andas frisk luft och promenera i skogen utan att behöva möta femtioelva främlingar. 

Vi träffade Tonis morföräldrar samt morbror med familj också, roligt att få catcha upp lite och dricka kaffe framför kaminen i stugan!

Som vanligt hade vi Ådi och kameran med, så här kommer några hundbilder... igen. :D 

 

04.03.2016 kl. 17:53

Hund-update

Idag sken solen så vackert att jag kände mig tvungen att damma av kameran efter några veckors paus. Ådi fick som vanligt stå modell på ett helt gäng bilder. :) 

Vår fina hund. Idag är han ett år och fyra månader gammal, för någon vecka sedan blev han vaccinerad och vågen visade då plus två kilo (sedan nov-dec). Känns bra att han börjar lägga på sig. Kombinationen bra mat och lite onödigt lång viloperiod tycks ha gjort susen, så nu börjar vi trappa upp träningen! :) 

Den blicken <3 

Såhääär fint kan man posera bara man vill... :) 

Och så en liten bonusbild på det... "Snö? Som belöning? Skojar'u eller?" 

13.02.2016 kl. 15:45

Vad är det som är nytt?

Inatt hände det igen. En kvinna blev våldtagen i Jakobstad

Jag har ingen aning om vem kvinnan är men jag hoppas innerligt att hon får den hjälp och det stöd hon behöver för att läka. 

Det jag tänkte skriva om är hur trångsynta folk verkar, av deras reaktioner till den här händelsen att döma. 

Jag förstår att man blir upprörd. Jag är upprörd. Som alltid då någon gjort det värsta en människa kan göra mot en annan. Det är förjävligt synd och tragiskt och orättvist och ingen förtjänar det som hände.

Det att det tycks komma som en nyhet att sådant här faktiskt händer i det här landet, i den här sta'n, det förstår jag inte. 

Gärningsmannen är i det här fallet av utländskt ursprung. Vips tycks mannens ursprung vara det enda som är i fokus. "Dom där utlänningarna kommer hit och ger sig på våra kvinnor!" ropar folk till höger och vänster. "Bort med dom! Utvisning med samma! Sluta ta in flyktingar!" 

Men snälla ni. Det är inte invandringen som är problemet. Våldtäkt är inget man importerar. Ni som säger annat måste antingen ha en jävligt vriden moral, eller haft turen att leva i en bubbla hela era liv. 

Faktum är att otaliga kvinnor, män och barn våldtas i det här landet varje år. Av finländare. Av sådana som du och jag. Det här har hänt i alla tider. På vår tid. På våra föräldrars tid. På våra förfäders tid. Och i alla tider har medmänniskor sett åt andra hållet. Låtit gärningsmännen gå. Låtit offren lida. Ja, till och med beskyllt offren för det de fått genomlida. 

Samma medmänniskor som plötsligt inte alls ser åt andra hållet så fort det är en av dom, och inte en av oss, som är gärningsmannen. 

Denna dubbelmoral är så vidrig att jag bara inte kan hålla tyst och hålla med. 

07.02.2016 kl. 19:10

Brr!

Vädret var såå fint idag. Svagt solsken och pudersnö överallt. Termometern visade -26 så jag smorde in Ådis tassar ordentligt och lät salvan torka före traskade iväg mot skogen, hade ingen lust att kämpa med tossorna som han vägrar ha på sig. 

Det fick jag snart ångra, för vi hann inte långt före Ådi började lyfta på tassarna för att han fryste. 

De magiska landskapsbilderna blev istället några bilder på en frusen liten vovve. Men... det är väl tanken som räknas. ;) 

17.01.2016 kl. 19:54

#lääppijä

Få har väl missat det stora samtalsämnet för tillfället. *Sluta läsa nu om du är känslig för ämnet sexuella övergrepp.* 

Eftersom så många skrivit om dessa händelser och reaktionerna kring dem tänker jag i detta skede bara dela med mig av min kommentar från den här artikeln på Yles hemsida:

"Även jag har fått utstå allt från osmakliga kommentarer till fysiska övergrepp. Mestadels på krogen eller någon hemmafest. Sällan räcker det med att uttrycka sitt missnöje om människan i fråga är berusad, flera gånger har jag fått tvinga mig ur en främmande eller bekant karls grepp. I dylika situationer har det hänt sig att jag bett andra om hjälp (att slippa loss/få bort människan från mig) och de andra bara skrattat eller tittat bort. Det har nog satt djupast spår, när omgivningen vänder ryggen till i en så utsatt och vidrig situation.

På så vis känns det nästan säkrare att bli antastad av en människa med utländskt ursprung, för då skulle någon i alla fall reagera och inte titta åt andra hållet. Det tycker jag är ett mycket större problem än detta 'nya fenomen' som Koskimäki talar om."

Jag skulle nog kunna fortsätta mening efter mening, sida efter sida. Jag låter ändå dessa textstycken sammanfatta min åsikt i frågan. Problemet är större än de enstaka brott media, polisen och folket väljer att lägga fokus på. Det handlar om en attityd som har funnits inrotad hos oss långt innan man började lägga skulden på dem

11.01.2016 kl. 16:59

Det här med djur och pengar

En sak jag får höra nu som då av olika människor är att jag lägger för mycket pengar på min hund. Nu pratar jag inga hutlösa summor, bara mer än den genomsnittlige finländaren lägger på familjens sällskapshund. 

Här kan jag dra en parallell till hästägande. När man har gått från att ha häst till att "bara" ha hund och andra sällskapsdjur får man ett annat perspektiv på den ekonomiska belastning som djurägande innebär. 

Missförstå mig rätt nu då, det är inte direkt gratis att ha djur. Speciellt inte hund. Räknar man ihop alla tillbehör, mat, tillskott och träningskostnader blir det snabbt många hundralappar som vi lagt på vår lilla hund. För att inte tala om hans vaccinationer, hälsokontroller, friröntgen, en öroninfektion här och några envisa mjölktänder där... 

Men jämfört med hästen som kostade några hundralappar i stallhyra varje månad, en saftig summa hos hovslagaren var sjätte vecka och utöver det skulle han ridas inför tränare, behandlas av massör och byta utrustning för jämnan... så känns min hund inte så överdrivet dyr i drift. 

Sen är det ju bara så att det kostar att ha djur. Visst, man behöver inte köpa det dyraste fodret eller åka på hundkurser om man inte vill. Men jag känner att för min del var det jag som valde att skaffa djuren vi har och att ha ansvar för dem resten av deras liv. Då vill jag ge dem de bästa förutsättningarna jag kan för ett bra, hälsosamt och lyckligt liv. 

Dessutom är just hunden ett stort intresse för mig och tar därför mer tid och pengar än om han "bara" vore en sällskapshund. Kanske det är det som folk har svårt att förstå. För det är väl ändå rätt sällan man hör någon ifrågasätta en som betalar relativt stora summor för sitt fotbollsintresse eller unnar sig resor bara för att denne vill och kan? :) 

30.12.2015 kl. 21:29

Ådi gånger sju

Igår åkte vi spontant ut till sommarstugan och spenderade ett par timmar där. Ådi fick vara lös och springa av sig en del överskottsenergi... tror glädjen skiner igenom i bilderna ganska bra :) 

Han är rätt tunn och omusklad för tillfället. Hela december månad har varit så tråkig för hans del. Dåligt väder och deprimerad matte är en dålig kombination för träning... 

Alltså. Hur söt? <3 

 

29.12.2015 kl. 16:31

En vit jul är mer än snö på backen

Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton. 

Som många andra hoppas även jag på en vit jul. Fast nu menar jag inte vit som i snö på backen. Jag menar vit som i en jul utan alkohol. 

Det här är en sak som ligger mig nära sedan barndomen och jag blev inspirerad till att skriva det här inlägget när jag såg att flera hade delat denna artikel på Facebook. 

Det är lika bra att dessa kampanjer finns som det är sorgligt att de faktiskt behövs i dagens samhälle. 

Som dotter till en alkoholiserad man vet jag att det inte bara är lite förvirrande för ett barn att se sin förälder full, det är väldigt obehagligt och rent av skrämmande. Det spelar ingen roll om du tycker att du kan bete dig normalt efter ett par vinglas, ditt barn märker skillnad och du orsakar ditt barn otrygghet. Vilken förälder vill det?

Oavsett om du är förälder eller av annan orsak kommer att fira jul med barn i år, lämna spriten på hyllan. En trygg jul för barnen är oförklarligt mycket mer värt än den där spetsade glöggen. Alla väljer själva om de vill dricka, men snälla, håll dig bland vuxna om du tänker vara onykter i jul. Tack. 

Som rubriken till Yles artikel lyder...

"Den bästa julklappen till barnen är en jul utan fulla föräldrar"

18.12.2015 kl. 11:38

Novemberbilder

Bilder från 29.11.2015. 

Hade tänkt knappa ner ett lite djupare inlägg men tror det får vänta till imorgon. Här kommer några av de sista bilderna från november 2015. :) 

30.11.2015 kl. 17:56

Ratatas internetlista

Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?

Facebook, Outlook och Gmail. 

När började du surfa aktivt på nätet?

Ja när kan det ha varit, 2003-4 kanske?

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).

Irc-galleria, hest.se (hette den så?) och hamsterpaj.net :D 

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).

Stallet.se, djur.nu & habbo.se :D 

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?

Bonsai Kitten! 

Vad är det bästa/sämsta med internet?

Det bästa är att hela världen är öppen för en. Det sämsta är att en är öppen för hela världen. 

Vilka kanaler följer du på youtube?

JennaMarbles, Therese Lindgren, Rachel Ballinger

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet?

Det första var nog guldmedlemskap på Stallet.se... *host* Idag handlar jag mest djurtillbehör men också kläder och böcker. 

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?

Ja du... Kamrat.nu kanske? 

Vilka sociala medier använder du?

Facebook, Imgur, Instagram, WhatsApp, Youtube, Pinterest, Tumblr

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?

Facebook, Imgur och WhatsApp :) 

Lista 10 bloggar du följer.

Lina, Karamellen, Fridas djurblogg, Blondinbella, JossanP, A Beautiful Mess, och en del andra som jag följer mer sporadiskt. 

Vad är dina favorithashtags?

#toomanyhashtags? :D 

Vad saknar du på internet?

He va svåran frågo he. 

Vad är din favoritmeme?

Success Kid. Roligt me glada nyheter. 

28.11.2015 kl. 20:09

Frost-tårta

Idag fyller min lillasyster sju år! Jag och Ådi åkte och firade henne efter att jag kämpat med sockermasse-snöflingor.

Som rubriken antyder hade Sara önskat sig en Frost-tårta. Jag ides inte ge mig på något desto större projekt så det fick bli en enkel tårta med två fyllningar och lock + dekorationer av sockermassa. 

Jag har inte gillat att baka tårtor tidigare men det blir roligare i takt med att jag lär mig, haha. Senaste tårtan jag bakade gjorde jag t.ex. med marsipanlock, men jag måste säga att sockermassan var mycket smidigare att baka med. 

25.11.2015 kl. 20:31

Vackra vita vintervärld

Igår låg ett tjockt snötäcke på marken när vi vaknade. Under natten blev det kallare och snöade ännu mer, och jag som fullkomligt älskar nysnö var bara tvungen att släpa med mig kameran på en promenad i skogen.

Ådi är till och med mer förtjust än jag i snön och får ännu mer fart i benen än vanligt när han får skutta fram i snö... eftersom jag inte hade någon lust att påminna busfröet att gå fint i koppel hela promenaden fick han ha på sig dragselen och öva på att agera draghjälp istället.

Hoppas den här snön får ligga kvar ett tag. Precis så här ska det se ut på vintern, tycker jag! 

22.11.2015 kl. 16:39

Min skatt

 

Den här glade gossen blev röntgad idag, höftlederna och armbågarna plåtades. Enligt veterinären var armbågarna felfria och höfterna något lösa men OK för träning (och tävling) i alla fall! För att vara på den säkra sidan rekommenderade hon att komplettera hans kost med ledtillskott, och det är ju lätt att göra. :) 

Vi kommer att fortsätta trappa upp träningen försiktigt, han är ju ändå bara ett år än, men det är en lättnad att veta att han i alla fall inte i dagsläget har några fysiska förhinder till ett aktivt liv. 

I vinter är planen att prova på lätt drag/canicross, får se vad yrvädret tycker om det. Nästa år tänker jag mig en agilitykurs till att börja med... med rätt träning och hjälp tror jag att vi kan ta oss an lite vad som helst. Ådi är den mest arbetsvilliga hund jag haft att göra med och jag vill göra mitt bästa för att ta vara på det! :) 

12.11.2015 kl. 19:38

En liten dos sinnesro

När jag gick ut med Ådi imorse såg jag hur dimman hade lagt sig över sjön, så jag tog kameran med mig till vassen och fotade lite. Älskar lugnet, stillheten som dimman medför. 

12.11.2015 kl. 14:18

Shoppingkväll @ HomeFun

Igår kväll hängde jag med två av mina fina svägerskor på en shoppingrunda med bloggare vid HomeFun. Evenemanget var öppet så alla som ville kunde delta, och det började strax strömma in folk :) 

De hade många fina erbjudanden; 3 för 2 på barnkläder, barn- och mammakläder till nedsatt pris, fina Svea-jackor till kanonpris och till och med en stång med herrkläder inför fars dag!

Eftersom jag varken är preggo eller redan har barn nöjde jag mig med att bara titta på alla härligt mönstrade kläder, och hade jag haft mer pengar så hade jag köpt åtminstone ett par coola leggings och en mjuk huppari till syrran. Nu är jag rätt pank för tillfället så det enda som följde med hem var ett gäng rea-sockor, jihu :p 

Titta vad färgglatt! Allt från ränder...

till ugglor... 

... och tuffa stjärnor! 

Det är första gången jag varit in till HomeFun och jag fastnade genast för att barnkläderna faktiskt ser ut som barnkläder. Lekfulla färger och barnsliga mönster, precis som det ska va'! För äldre barn fanns det också en del leopardmönstrat och andra "tuffare" mönster, men alla kläder såg ändå ut som barnkläder, tycker jag. 

Blir så upprörd när jag ser barnkläder som ser ut som att huvudsyftet med plaggen är att ungarna ska se vuxna, t.om. "utmanande" ut. 

T.ex: varför ha djupa urringningar på klädesplagg som är tänkta till 9-åringar? Även om en 9-årig flicka skulle ha något att framhäva s.a.s, varför skulle man VILJA framhäva det? För att inte tala om alla kort-korta kjolar, klackskor och så vidare. Nej, barnsliga, sköna och praktiska plagg ska det vara.

Tummen upp till HomeFun och märkena som säljs där! :) 

(Och nej, detta inlägg är inte på något sätt sponsrat av HomeFun, haha!) 

06.11.2015 kl. 08:30

Sanna. En tjugoettårig kvinna vars något halvhjärtade plan i livet var att gå ut gymnasiet med bra betyg och studera vidare till någon trevlig titel vid ÅA, men som efter många om och men fann lyckan och kärleken i lilla Jakobstad istället.

Finner glädje i att fotografera, skriva och fylla öronen med det mesta inom rock-genren. Skriver mest om mina djur, varvat med lite tyngre saker och mer och mindre förnuftiga funderingar.

Pakko på att läsa:
Lina
Ellen
Kattfläkt (Paula) 
Fridas Djurblogg

Senaste kommentarer

22.02, 12:47Vad är det som är nytt? av Tove Lindgren
15.01, 09:48Ådi gånger sju av Sandra
11.01, 21:00#lääppijä av Satu